Az alkohol hatása a lakosság egészségi állapotára

2012-ben a WHO tagországaiban az alkoholfogyasztás számlájára volt írható 3,3 millió haláleset, vagyis az összes haláleset 5,9 százaléka. Jelentős nembeli különbségek tapasztalhatóak az alkoholfogyasztás miatt bekövetkezett halesetek terén. 2012-ben például a férfiak 7,6, míg a nők 4 százaléka vesztette életét az alkohol miatt. 2012-ben 139 millió DALY (rokkantsággal korrigált elveszített potenciális életév), illetve a betegségek és sérülések teljes terhének 5,1 százaléka volt az alkohol számlájára írható. Szintén nagy földrajzi különbségek láthatóak az alkohol miatti halálesetek és DALY-k számában, a legnagyobb arányban ez a WHO európai régióját érinti.

A következő ábra megmutatja, hogy mennyit is költenek – többek között – a magyarok élelmiszerekre, cigarettára és alkoholra.

az ételre, alkoholra és dohányzásra fordított összeg keresethez viszonyított aránya

Forrás: WHO
Az ábra Fekete Tibor – Az egészség, az egészségügy négy éve 2010-2013 című könyvből származik.

Látható, hogy ha nem számítjuk a dohányárut és az alkoholos italokat, akkor sokkal előkelőbb helyen helyezkedne el Magyarország, valahol Kína és Franciaország között. Viszont elsők vagyunk alkohol és cigarettafogyasztásban, legalább is, amit egy kereső a fizetése arányában erre költ. A ház- tartások a bevételük 10 százalékát költik erre a két káros szenvedélyre, ami azért elgondolkodtatóan magas. Bár sokan azt gondolják, hogy ha jobban keresnének, akkor félretennének. Több kutatás is bizonyította már, hogy a megtakarítási hajlandóság nem a bevétel nagyságától függ. Egy magasabb keresetű embernek jóval többet kell eltennie forintban, ha a fizetése 10 százalékát akarja megtartani.

bor és sör egy főre jutó fogyasztása (liter/év) és a szeszesital-fogyasztás megoszlása (%)

Forrás: KSH
Az ábra Fekete Tibor – Az egészség, az egészségügy négy éve 2010-2013 című könyvből származik.

Az egy főre jutó összes szeszesital-fogyasztás 2006 óta folyamatosan csök- kent, míg 2011-ben 9,2 abszolút literről 9,7 literre emelkedett. A tárgyévi mennyiség azonban még fél literrel kevesebb az előző öt év átlagánál. Ezen belül bővült a bor, a sör és az égetett szeszes italok fogyasztása is. Borból – öt évig tartó csökkenés után – mintegy 3 literrel nőtt 2011-re a fejenkénti fogyasztás (26 liter), de ez még mindig jelentősen elmaradt az előző évtized elején és közepén elért (30 litert meghaladó) mennyiségtől. A sörfogyasztás (69 liter/fő) – hároméves csökkenő tendencia után – 4,1 százalékkal bővült, az égetett szeszesital-fogyasztás pedig 3,1 abszolút literről 3,3 literre nőtt.

2011-ben a szőlőtermelés volumene – a 2010-es jelentős terméskiesést követően – több mint 50 százalékkal emelkedett, de így sem érte el a 2009-es szintet. Ennek megfelelően a bortermelés is jelentősen bővült (60 százalékkal), mennyisége azonban elmaradt az előző évtized végére jellemző szinttől. 2011-ben egy év alatt megháromszorozódott a borimport, ami így a fogyasztás 20 százalékát teszi ki. Ezzel egyidejűleg negyedével csökkent a borexport. A sörtermelés 5 százalékkal, a behozatala 7 százalékkal volt magasabb az előző évhez képest. Az import sör a fogyasztásból mintegy 15 százalékkal részesedett. 2011-ben átlagosan mindössze 2,3 százalékkal nőtt a szeszes italok fogyasztói ára. A 26 literes egy főre jutó borfogyasztással Magyarország a 7. helyen áll az Európai Unióban, míg a sörfogyasztás mennyisége nem éri el az uniós átlagot (75 liter). A lakosság szeszesital-fogyasztásának szerkezetében továbbra is első helyen áll a sör, aránya gyakorlatilag megegyezik a 2000. és a 2010. évi mennyiséggel. A tömény italok részesedése 2000-hez viszonyítva 2010-ben és 2011-ben egyaránt nagyjából 3 százalékponttal nőtt, miközben a harmadik helyen álló boré – 2010-hez képest ugyan kissé nőtt (1,5 százalékponttal) – hasonló mértékben csökkent.

Sokan, sokat és már egészen fiatalon isznak a magyarok. Az Európai Unió tagállamai közül az ötödik legbővebb torkú ország vagyunk. A 16 évesek túl- nyomó többsége rendszeresen fogyaszt alkoholt. A becsült adatok szerint az elfogyasztott alkoholos italok ötöde lehet bizonytalan eredetű.

A nyolcvanas évek alkohol-csúcsa után csak nagyon lassan csökken az alkoholfogyasztás Magyarországon. Tiszta szeszben (96 százalékos tisztaságú alkohol) kifejezve minden magyar évente több mint 14 litert fogyaszt. Ennek csaknem 20 százaléka házi készítésű vagy illegális eredetű. Hazánkban százezer emberből több mint száz halála közvetlen összegfüggésbe hozható az alkoholfogyasztással. Ezzel Európában és a szomszédaink között is a szomorú élmezőnybe tartozunk. A túlzott alkoholfogyasztás miatt számos megbetegedés – például a daganatos betegségek – kockázata is nő. A közvetlen összefüggéseket azonban csak az utóbbi évek vizsgálatai kezdték el bebizonyítani.

Az ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) 2011-es vizsgálata alapján a 16 éves magyar fiatalok túlnyomó többsége fogyaszt valamilyen rendszerességgel alkoholt. A felmérést megelőző egy hónapban nemtől függetlenül a fiatalok kétharmada legalább egyszer ivott valamilyen szeszes italt. A legnépszerűbb alkohol a bor volt. A vizsgálat megmutatja azt is, hogy majdnem minden második fiatal többet iszik egy pohárnál. Csaknem negyedük pedig havonta egyszer részegre issza magát. A magyarországi alkoholfogyasztásra jellemző, hogy az elfogyasztott szeszesitalok megközelítőleg ötöde házi készítésű vagy bizonytalan eredetű. Mindkét esetben a fogyasztók komoly egészségkárosodási kockázatnak vannak kitéve. Az illegálisan előállított italok sokszor szennyezett alapanyagokból, a technológiai előírások mellőzésével készülnek. Az így készült szeszes italok gyakorlatilag idegmérgek és rákkeltőek.

Az alkoholbetegek népességen belüli arányáról nincs pontos adat. A Központi Statisztikai Hivatal becslése szerint nagyjából 475 ezer lehet az alkoholbetegek száma, két harmaduk férfi. Az elmúlt két évtizedben sokat javult ugyanakkor a közlekedők magatartása. A balesetek számának általános csökkenése mellett jelentős mértékben, 30 százalékkal esett vissza az ittasan okozott balesetek száma. 2011-ben 1645 balesetet okoztak ittas vezetők, ez az összes baleset tizede.

 

Egy gondolat a “Az alkohol hatása a lakosság egészségi állapotára

  1. Üdvözlöm a kezdeményezést, hogy az egészségügyet érintő kérdésekről lehet vitatkozni ezen a fórumon. Kíváncsi vagyok a véleményekre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*